Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Καλό μήνα με ένα χαριτωμένο ημερολόγιο.

Καλό μήνα με ένα χαριτωμένο ημερολόγιο.
Εορτή Αγίων Αναργύρων, Κοσμάς και Δαμιανός, 1 Νοεμβρίου. Φύλλο εργασίας και δραστηριότητα μαθηματικών.

Κοσμάς και Δαμιανός
Από τη Μικρά Ασία

Οι δίδυμοι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ( - 303) υπήρξαν γιατροί και μάρτυρες της ορθοδοξίας γιοί της Θεοδότης.
Γεννήθηκαν στην Συρία και πέθαναν το 303 στις Αιγές της Κιλικίας. Θεράπευαν αφιλοκερδώς τους αρρώστους. Γνωστό είναι το θαύμα που έκαναν, πετυχαίνοντας την μεταμόσχευση ενός ποδιού από νεκρό άτομο, σε έναν άρρωστο με σηψαιμία.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Νοεμβρίου.

Από τη Ρώμη

Τα αδέλφια Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί που όπως όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι δεν έπαιρναν χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Κατάφεραν να κάνουν τον αυτοκράτορα Καρίνο να πιστέψει στο Χριστιανισμό κατά τη διάρκεια που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια. Σκοτώθηκαν, πιθανότατα από κάποιον ιατρικό αντίζηλο, το 284.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου.

Από την Κιλικία

Μαζί με τους Κοσμά και Δαμιανό οι οποίοι ήταν επίσης γιατροί μαρτύρησαν στην Κιλικία και τα αδέλφια τους Λεόντιος, Άνθιμος και Ευτρόπιος.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των αδελφών την 17η Οκτωβρίου. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%94%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82 Φύλλο εργασίας

Δραστηριότητα μαθηματικών.

 
Σύγκριση της ιατρικής περίθαλψης στα παλιά τα χρόνια με τη σημερινή εποχή: παρουσιάζουμε εικόνες της σημερινής εποχής με νοσοκόμους και γιατρούς να χρησιμοποιούν βαμβάκι και λαβίδες σε ασθενείς.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε βαμβάκι σε διάφορα μεγέθη, βάζα 3 μεγεθών (μεγάλο-μεσαίο-μικρό) και λαβίδες, θα κεντρίζαμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών αν φέρναμε πραγματική ιατρική λαβίδα.
Παραμείνουμε τα παιδιά να τοποθετήσουν τις μπάλες βαμβάκι στο κατάλληλο βάζο.


Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καταγράψουν τις παρατηρήσεις και τα αποτελέσματά τους.