Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

31 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Δείτε δραστηριότητες για την αποταμίευση  όπως λίστες με τον σκοπό των χρημάτων, μαγαζί με γλυκά, μαγνήτες, πετώ το νόμισμα στον αέρα, ντόμινο κα., κάνοντας click στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.prekinders.com/preschool-money/

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Κατασκευή κουμπαρά-γουρουνάκι


31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Φάκελος ενημέρωσης εκπαιδευτικού



http://en.wikipedia.org/wiki/World_Savings_Day  26/10/2013
Η Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1924, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνέδριου των Τραπεζών Αποταμίευσης ( World Society of Savings Banks ) στο Μιλάνο , Ιταλία . Ο Ιταλός καθηγητής Filippo Ravizza κήρυξε την ημέρα αυτή ως " Διεθνή Ημέρα Λιτότητας" την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Στα ψηφίσματα του Συνεδρίου Λιτότητας αποφασίστηκε ότι « Ημέρα Παγκόσμιας Αποταμίευσης » θα πρέπει να είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της αποταμίευσης σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την προώθηση λιτότητας τα ταμιευτήρια επίσης συνεργάστηκαν με την υποστήριξη των σχολείων, των κληρικών, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών, επαγγελματικών και γυναικείων οργανώσεων.

Εκπρόσωποι από 29 χώρες ήθελαν να επισημάνουν την σκέψη της εξοικονόμησης στο παγκόσμιο κοινό και τη σημασία της για την οικονομία και το άτομο. Η Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης γίνεται συνήθως στις 31 Οκτωβρίου, εκτός από τις χώρες όπου αυτή η ημέρα είναι αργία, δεδομένου ότι η ιδέα είναι για τις τράπεζες να είναι ανοικτές, έτσι ώστε οι άνθρωποι είναι σε θέση να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στο λογαριασμό τους.

Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας  Λιτότητας δεν γεννήθηκε από το τίποτα. Υπήρξαν μερικά παραδείγματα των ημερών που είχαν δεσμευτεί για την ιδέα της εξοικονόμησης χρημάτων, προκειμένου να αποκτηθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής και για την εξασφάλιση της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου η πρώτη εθνική ημέρα λιτότητας εορτάστηκε το 1921, ή στις ΗΠΑ. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η εμπιστοσύνη των λαών στην αποταμίευση έπρεπε να αποκατασταθεί δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις τους στη γερμανική νομισματική μεταρρύθμιση του 1923.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Παγκόσμια Ημέρα λιτότητας συνεχίστηκε και έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της μεταξύ των ετών 1955 και 1970. Πρόκειται ουσιαστικά για μια  πραγματική παράδοση σε ορισμένες χώρες. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η επίσημη μασκότ της εξοικονόμησης ενέργειας, το λεγόμενο « Sparefroh » ( κυριολεκτικά : « Χαρούμενος Οικονόμος » , ή μάλλον " Εξοικονομείστε με χαρά " !) έφτασε να αναγνωρίζεται σε υψηλότερο βαθμό ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμα ένας δρόμος πήρε το όνομά της μασκότ. Στη δεκαετία του 1970, η « Sparefroh -Journal », ένα εκπαιδευτικό περιοδικό για τους νεότερους ανθρώπου, κατέληξε σε κυκλοφορία 400.000 αντιτύπων.

Σήμερα το επίκεντρο των τραπεζών που οργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Οι τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αποταμίευσης σε αυτές τις χώρες με ορισμένες εκστρατείες και πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να διπλασιάσει τον αριθμό των λογαριασμών ταμιευτηρίου που κατέχονται από τους φτωχούς.



The World Savings Day was established on October 31, 1924, during the 1st International Savings Bank Congress (World Society of Savings Banks) in Milano, Italy. The Italian Professor Filippo Ravizza declared this day the "International Saving Day" on the last day of the congress. In the resolutions of the Thrift Congress it was decided that 'World Thrift Day' should be a day devoted to the promotion of savings all over the World. In their efforts to promote thrift the savings banks also worked with the support of the schools, the clergy, as well as cultural, sports, professional, and women's associations.
Representatives of 29 countries wanted to bring to mind the thought of saving to the worldwide public and its relevance to the economy and the individual. The World Savings Day is usually held on October 31 except in countries where this day is a public holiday, since the idea is for the banks to be open, so that the people are able to transfer their savings into their account.
The idea of World Thrift Day was not born out of nothing. There had been some examples of days that were committed to the idea of saving money in order to gain a higher standard of life and to secure the economy, for example in Spain where the first national thrift day was celebrated in 1921, or in the United States. In other countries, such as Germany, the peoples' confidence in savings had to be restored since many of them had lost their savings in the German monetary reform of 1923.
After the Second World War, World Thrift Day continued and reached the peak of its popularity in the years between 1955 and 1970. It practically became a veritable tradition in certain countries. In Austria, for instance, the official mascot of saving, the so-called 'Sparefroh' (literally: 'Happy Saver', or rather "save happily!") reached a higher degree of brand awareness than the republic's President and even a street was named after him. In the 1970s, the 'Sparefroh-Journal', an educational magazine for younger people, reached a circulation of 400,000 copies.
Nowadays the focus of the banks that organise the World Savings Day is on developing countries, where many people are unbanked. Savings banks play an important role in enhancing savings in these countries with certain campaigns and initiatives such as working with non governmental organisations in order to double the number of savings accounts held by the poor.









World Savings Day. Meeting point - "Savings Bank" 31 October. Poster of the Sparkasse (bank advertising). Children follow the mascot "Sparefroh" the savings bank. (Heinz Traimer, Vienna, Austria in 1960).


31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, 12 συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να αποταμιεύουν



12 συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να αποταμιεύουν

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, έχεις κέρδος όταν ξέρεις να κάνεις οικονομία. Τα παιδιά είναι περίεργα για τα χρήματα και μέσω της παρατήρησης και της επανάληψης, μπορεί να διδαχθούν για τα χρήματα από τη στιγμή που μπορούν να μετρήσουν. Εκπαιδεύοντας, κινητοποιώντας και ενδυναμώνοντας τα παιδιά να γίνουν τακτικοί αποταμιευτές και οι επενδυτές τα ενθαρρύνουμε τελικά προς την οικονομική ανεξαρτησία και προς έξυπνες οικονομικές αποφάσεις αργότερα στη ζωή. Για να σας βοηθήσουμε να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας για την προσωπική διαχείριση των χρημάτων τους, δίνουμε 12 συμβουλές.


Συζητήστε με τα παιδιά σας όσον αφορά τις αξίες σας σχετικά με τα χρήματα

Διδάξτε τους πώς να κάνουν οικονομία, πώς να αυξάνουν τα χρήματά τους, πώς να τα ξοδεύουν με σύνεση και πώς να αποφεύγουν τους πειρασμούς των πιστωτικών καρτών ή τις υπερβολικές, απερίσκεπτες δαπάνες.


Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν τις διαφορές μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών

Αυτό θα τους προετοιμάσει για τη λήψη ορθών αποφάσεων για την κατανομή δαπανών αργότερα στη ζωή. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με τη διαφοροποίηση μεταξύ των πραγμάτων που χρειάζονται (νέα παπούτσια, για παράδειγμα), που θέλουν (ένα νέο CD μουσικής), και τα πράγματα που επιθυμούν, και για τα οποία θα πρέπει να κάνουν οικονομίες (ένα νέο ποδήλατο ή κινητό τηλέφωνο).


Διδάξτε τους σχετικά με τον καθορισμό των στόχων

Είτε πρόκειται για αποταμίευση για να πάνε στον κινηματογράφο μία φορά την εβδομάδα ή την αποταμίευση για ένα iPod, οι στόχοι θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να μάθουν για την αξία του χρήματος και πώς να γίνουν υπεύθυνοι τα ίδια για αυτό.


Εισάγετε τα παιδιά σας την αξία της αποταμίευσης σε σχέση με τις δαπάνες

Για να αποδείξετε την έννοια του τόκου στο εισόδημα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε σοβαρά την καταβολή «τόκου» για τα χρήματα τα παιδιά σας να αποταμιεύουν στο σπίτι. Αυτό θα προωθήσει τη συνέχεια ενός σχεδίου εξοικονόμησης αργότερα στη ζωή.

Το χαρτζιλίκι θα δώσει στα παιδιά σας μια αίσθηση της ανεξαρτησίας και αγοραστικής δύναμης . Ωστόσο, απλά το να δίνετε χαρτζιλίκι σε μετρητά κάθε εβδομάδα δεν πρόκειται να τους διδάξει την αξία του χρήματος.


Διδάξτε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος όταν βρίσκονται στην αγορά

Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ είναι συχνά η πρώτη εμπειρία δαπανών ενός παιδιού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξετε τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό. Με το να γράφετε μια λίστα με ψώνια της εβδομάδας, μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά να αποφεύγουν την αγορά από παρόρμηση, και κάνοντας συγκρίσεις τιμών, μπορείτε να τους δείξετε πώς να ελέγξουν την αξία και την ποιότητα.


Εξηγήστε τους κινδύνους του δανεισμού και της πληρωμής τόκων


Το να χρεώνετε μικρούς τόκους σε δάνεια προς τα παιδιά σας, θα τα βοηθήσετε να έρθουν σε επαφή την έννοια του συμφέροντος .


Δώστε χαρτζιλίκι σε κέρματα και υποδιαιρέσεις που ενθαρρύνουν την αποταμίευση

Αν παίρνουν 5 ευρώ την εβδομάδα, να τους δώσετε 5 νομίσματα και να τους ενθαρρύνετε να βάλουν στην άκρη τουλάχιστον  2 ευρώ για το σχέδιο αποταμίευσης.


Διατηρήστε τα αρχεία με χρήματα που εξοικονομούνται, επενδύονται ή ξοδεύονται

Για να ενθαρρύνετε ένα στοιχείο του οικονομικού ελέγχου χρησιμοποιήστε 12 μικρούς φακέλους - ένα για κάθε μήνα του έτους - και να ενθαρρύνουν τα παιδιά σας να τοποθετούν αποδείξεις για όλες τις αγορές. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όταν εξηγείτε την έννοια του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι θα είναι σε θέση να δουν τακτικά και ad hoc έξοδα όλο το χρόνο.


Πάρτε τα παιδιά σας στην τράπεζα για να ανοίξουν το δικό τους τραπεζικό λογαριασμού ταμιευτηρίου

Το να ενθαρρύνετε τακτικές συνήθειες αποταμίευσης στην τράπεζα από μικρή ηλικία, είναι ένα από τα κλειδιά για μια επιτυχή αποταμίευση. Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει γενικά να συνοδεύετε τα παιδιά σας για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ταμιευτηρίου σε τράπεζα, αν είναι κάτω των 18 ετών.


Αφήστε τους να λαμβάνουν αποφάσεις δαπανών

Αρνούμενοι να αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν ανάληψη και να ξοδέψουν τα δικά τους χρήματα ίσως να τους αποθαρρύνετε να κάνουν αποταμίευση. Είναι προτιμότερο να τους ενθαρρύνετε να κάνουν έρευνα πριν κάνουν μεγάλες αγορές και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν (όπως το τέλος της σεζόν πωλήσεων). Κάντε μια συζήτηση σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της αποταμίευσης ή τις δαπάνες των χρημάτων τους πριν πάνε στα καταστήματα.


Δείξτε τους ότι έχετε επίγνωση των δαπανών


Όταν χρησιμοποιείτε τη χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα στο σούπερ μάρκετ ή στο εστιατόριο, να τους δείξετε ότι ελέγχετε και επαληθεύετε τις χρεώσεις των αγορών.


Η ενθάρρυνση των τακτικών οικογενειακών οικονομικών συζητήσεων


Είτε πρόκειται για χρόνο που αφιερώνετε στα μικρότερα παιδιά ώστε να λογαριάζουν τις αποταμιεύσεις τους ή για μια συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με τις εξελίξεις στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, το να τα βοηθήσετε να καταλάβουν την έννοια της χρηματοδότησης θα είναι χρήσιμο να γίνουν πιο σίγουρα με τα χρήματα και τελικά, να εδραιώσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους .


Διάγραμμα με κουμπαρά - γουρουνάκι



Μπορείτε να δείτε το άρθρο κάνοντας click δωρεάν στον σύνδεσμο:
http://www.freeprintablebehaviorcharts.com/teaching_kids_how_to_save_money.htm

Μπορείτε να κάνετε
download τα διαγράμματα κάνοντας click δωρεάν στον σύνδεσμο:
http://www.freeprintablebehaviorcharts.com/savings_charts.htm#Allowance_Savings