Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, 12 συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να αποταμιεύουν12 συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να αποταμιεύουν

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, έχεις κέρδος όταν ξέρεις να κάνεις οικονομία. Τα παιδιά είναι περίεργα για τα χρήματα και μέσω της παρατήρησης και της επανάληψης, μπορεί να διδαχθούν για τα χρήματα από τη στιγμή που μπορούν να μετρήσουν. Εκπαιδεύοντας, κινητοποιώντας και ενδυναμώνοντας τα παιδιά να γίνουν τακτικοί αποταμιευτές και οι επενδυτές τα ενθαρρύνουμε τελικά προς την οικονομική ανεξαρτησία και προς έξυπνες οικονομικές αποφάσεις αργότερα στη ζωή. Για να σας βοηθήσουμε να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας για την προσωπική διαχείριση των χρημάτων τους, δίνουμε 12 συμβουλές.


Συζητήστε με τα παιδιά σας όσον αφορά τις αξίες σας σχετικά με τα χρήματα

Διδάξτε τους πώς να κάνουν οικονομία, πώς να αυξάνουν τα χρήματά τους, πώς να τα ξοδεύουν με σύνεση και πώς να αποφεύγουν τους πειρασμούς των πιστωτικών καρτών ή τις υπερβολικές, απερίσκεπτες δαπάνες.


Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν τις διαφορές μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών

Αυτό θα τους προετοιμάσει για τη λήψη ορθών αποφάσεων για την κατανομή δαπανών αργότερα στη ζωή. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με τη διαφοροποίηση μεταξύ των πραγμάτων που χρειάζονται (νέα παπούτσια, για παράδειγμα), που θέλουν (ένα νέο CD μουσικής), και τα πράγματα που επιθυμούν, και για τα οποία θα πρέπει να κάνουν οικονομίες (ένα νέο ποδήλατο ή κινητό τηλέφωνο).


Διδάξτε τους σχετικά με τον καθορισμό των στόχων

Είτε πρόκειται για αποταμίευση για να πάνε στον κινηματογράφο μία φορά την εβδομάδα ή την αποταμίευση για ένα iPod, οι στόχοι θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να μάθουν για την αξία του χρήματος και πώς να γίνουν υπεύθυνοι τα ίδια για αυτό.


Εισάγετε τα παιδιά σας την αξία της αποταμίευσης σε σχέση με τις δαπάνες

Για να αποδείξετε την έννοια του τόκου στο εισόδημα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε σοβαρά την καταβολή «τόκου» για τα χρήματα τα παιδιά σας να αποταμιεύουν στο σπίτι. Αυτό θα προωθήσει τη συνέχεια ενός σχεδίου εξοικονόμησης αργότερα στη ζωή.

Το χαρτζιλίκι θα δώσει στα παιδιά σας μια αίσθηση της ανεξαρτησίας και αγοραστικής δύναμης . Ωστόσο, απλά το να δίνετε χαρτζιλίκι σε μετρητά κάθε εβδομάδα δεν πρόκειται να τους διδάξει την αξία του χρήματος.


Διδάξτε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος όταν βρίσκονται στην αγορά

Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ είναι συχνά η πρώτη εμπειρία δαπανών ενός παιδιού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξετε τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό. Με το να γράφετε μια λίστα με ψώνια της εβδομάδας, μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά να αποφεύγουν την αγορά από παρόρμηση, και κάνοντας συγκρίσεις τιμών, μπορείτε να τους δείξετε πώς να ελέγξουν την αξία και την ποιότητα.


Εξηγήστε τους κινδύνους του δανεισμού και της πληρωμής τόκων


Το να χρεώνετε μικρούς τόκους σε δάνεια προς τα παιδιά σας, θα τα βοηθήσετε να έρθουν σε επαφή την έννοια του συμφέροντος .


Δώστε χαρτζιλίκι σε κέρματα και υποδιαιρέσεις που ενθαρρύνουν την αποταμίευση

Αν παίρνουν 5 ευρώ την εβδομάδα, να τους δώσετε 5 νομίσματα και να τους ενθαρρύνετε να βάλουν στην άκρη τουλάχιστον  2 ευρώ για το σχέδιο αποταμίευσης.


Διατηρήστε τα αρχεία με χρήματα που εξοικονομούνται, επενδύονται ή ξοδεύονται

Για να ενθαρρύνετε ένα στοιχείο του οικονομικού ελέγχου χρησιμοποιήστε 12 μικρούς φακέλους - ένα για κάθε μήνα του έτους - και να ενθαρρύνουν τα παιδιά σας να τοποθετούν αποδείξεις για όλες τις αγορές. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όταν εξηγείτε την έννοια του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι θα είναι σε θέση να δουν τακτικά και ad hoc έξοδα όλο το χρόνο.


Πάρτε τα παιδιά σας στην τράπεζα για να ανοίξουν το δικό τους τραπεζικό λογαριασμού ταμιευτηρίου

Το να ενθαρρύνετε τακτικές συνήθειες αποταμίευσης στην τράπεζα από μικρή ηλικία, είναι ένα από τα κλειδιά για μια επιτυχή αποταμίευση. Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει γενικά να συνοδεύετε τα παιδιά σας για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ταμιευτηρίου σε τράπεζα, αν είναι κάτω των 18 ετών.


Αφήστε τους να λαμβάνουν αποφάσεις δαπανών

Αρνούμενοι να αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν ανάληψη και να ξοδέψουν τα δικά τους χρήματα ίσως να τους αποθαρρύνετε να κάνουν αποταμίευση. Είναι προτιμότερο να τους ενθαρρύνετε να κάνουν έρευνα πριν κάνουν μεγάλες αγορές και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν (όπως το τέλος της σεζόν πωλήσεων). Κάντε μια συζήτηση σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της αποταμίευσης ή τις δαπάνες των χρημάτων τους πριν πάνε στα καταστήματα.


Δείξτε τους ότι έχετε επίγνωση των δαπανών


Όταν χρησιμοποιείτε τη χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα στο σούπερ μάρκετ ή στο εστιατόριο, να τους δείξετε ότι ελέγχετε και επαληθεύετε τις χρεώσεις των αγορών.


Η ενθάρρυνση των τακτικών οικογενειακών οικονομικών συζητήσεων


Είτε πρόκειται για χρόνο που αφιερώνετε στα μικρότερα παιδιά ώστε να λογαριάζουν τις αποταμιεύσεις τους ή για μια συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με τις εξελίξεις στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, το να τα βοηθήσετε να καταλάβουν την έννοια της χρηματοδότησης θα είναι χρήσιμο να γίνουν πιο σίγουρα με τα χρήματα και τελικά, να εδραιώσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους .


Διάγραμμα με κουμπαρά - γουρουνάκιΜπορείτε να δείτε το άρθρο κάνοντας click δωρεάν στον σύνδεσμο:
http://www.freeprintablebehaviorcharts.com/teaching_kids_how_to_save_money.htm

Μπορείτε να κάνετε
download τα διαγράμματα κάνοντας click δωρεάν στον σύνδεσμο:
http://www.freeprintablebehaviorcharts.com/savings_charts.htm#Allowance_Savings

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου