Συνέδρια-Ημερίδες-Εργαστήρια-Υποτροφίες5ος κύκλος – Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων

Στο πλαίσιο της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος - Η Πολιτεία και ο Πολίτης», Υποέργο «Εκπαίδευση Ενηλίκων», Δράση «Εξειδικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης», διοργανώνεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο 5ος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς της φιλοσοφίας και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών και της θεωρίας της επιστήμης.
Ο 5ος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αφορά τα εξής πεδία:
1. Φιλοσοφία
2. Γλώσσα
3. Βιομηχανική Αρχαιολογία
4. Θεωρία της Επιστήμης
5. Μαθηματικά και Τεχνολογία
6. Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς
7.Ιστορία
8.Τέχνη
9. Αρχιτεκτονική
10. Διαδικτυακά Περιβάλλοντα και Ηλεκτρονική Μάθηση
Όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο αρχείο Πρόσκληση για Εκπαιδευομένους.
Για απορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210 7275129 κάθε Δευτέρα 11:00-13:00, Τρίτη 18:00-20:00 και Τετάρτη 18:00-20:00 έως 07-07-2014 ή στο e-mail pa-apofoitoi@di.uoa.gr.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 07/07/2014 (ηλεκτρονική υποβολή ή άμεση παράδοση) ή 04/07/2014 (ταχυδρομική υποβολή).

http://www.plato-academy.gr/project/el/content/5%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD


Βιωματικά Σεμινάρια από το Γραφείο Ισότητας Δήμου Κορυδαλλού

Δήμος Κορυδαλλού 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2014, το Γραφείο ισότητας του Δήμου Κορυδαλλού οργανώνει τρία βιωματικά εργαστήρια, με προεγγραφή και ελεύθερη είσοδο, πάνω σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες.
Τις δηλώσεις συμμετοχής σας μπορείτε να τις στέλνετε στο φαξ 210 4970518, 4958947 ή το e-mail των Κοινωνικών Υπηρεσιών koinonikes@korydallos.gr.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 4963917.ισότητ

Στην δήλωση παρακαλούμε να αναγράφετε :α) τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail) β) ποιο ή ποια από τα βιωματικά σεμινάρια επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.24/2/2014 - Ημερίδα Ενημέρωσης για το Πρόγραμμα Erasmus+, Ηράκλειο Κρήτηςerasmus_plus_iraklio_kritis_prosklisi.jpg
 Πρόγραμμα Ημερίδας

 *Η Εθνική Μονάδα θα αποστείλει μήνυμα επιβεβαίωσης συμμετοχής.
*Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και η Εθνική Μονάδα διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τις εγγραφές μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων.
*Για τη συμμετοχή στην ημερίδα απαιτείται συμπλήρωση της ακόλουθης ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής


http://www.iky.gr/epikoinwnia/nea-anakoinwseis/item/1431-24-2-2014-imerida-enimerosis-gia-to-programma-erasmus-plus-iraklio
Υποτροφία από το θερινό πρόγραμμα του HARVARD στην Ελλάδα

Συνολικά προσφέρονται δύο (2) υποτροφίες (ύψους 5.000 Δολαρίων Η.Π.Α. έκαστη), από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (1) και από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1), σε προπτυχιακό (από το 3ο έτος σπουδών και άνω) ή μεταπτυχιακό φοιτητή της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παν. Πατρών για συμμετοχή τους στο θερινό πρόγραμμα του Παν. Harvard στην Ολυμπία και το Ναύπλιο (Harvard Summer Program in Olympia and Nafplion, Greece).
Το πρόγραμμα, το οποίο είναι από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα καλοκαιρινά προγράμματα του Harvard (χρονιά εκκίνησης 2002) και στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές από το Harvard καθώς και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, λαμβάνει χώρα στην Ολυμπία και στο Ναύπλιο από 28 Ιουνίου έως 3 Αυγούστου 2014.
Οι φοιτητές συμμετέχουν σε καθημερινά εντατικά σεμινάρια, εργάζονται σε εβδομαδιαίες και τελικές εργασίες με τα πρότυπα που θέτει το Harvard, συμμετέχουν σε εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μαζί με όλους τους συμμετέχοντες, ενώ στο τέλος του προγράμματος, παραλαμβάνουν την επίσημη βαθμολογία τους από το Harvard, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του Harvard και των άλλων Πανεπιστημίων (ανάλογα με τους περιορισμούς του Πανεπιστημίου) να πιστωθούν ικανό αριθμό διδακτικών μονάδων για το πτυχίο τους.
harvard_university_2005201084846SA

Τα έξοδα που σχετίζονται με την συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς και τη διαμονή και ημιδιατροφή (πρωινό και δείπνο) των φοιτητών/τριών, καλύπτονται από την προαναφερόμενη υποτροφία.
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και ικανότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου και να καταθέσουν: Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Αναλυτική βαθμολογία Βιογραφικό σημείωμα (έως 2 σελίδες) με διεύθυνση επαφής Πιστοποιητικό αγγλικών (τουλάχιστον επιπέδου First Certificate ή αντίστοιχου).
Για την επιλογή των δύο υποτρόφων θα ακολουθηθεί κοινή διαδικασία των δύο ιδρυμάτων και οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να καταθέσουν μια φορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται έντυπα στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ όψιν κας Ελένης Γεωργουδάκη, τηλ: 2610-997987, e-mail: intern.rel@upatras.gr), αφού πάρουν αριθμό Γενικού Πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου.
Σημειώνεται ότι η προκήρυξη απευθύνεται σε προπτυχιακούς που βρίσκονται στο 3ο έτος σπουδών και άνω καθώς και μεταπτυχιακούς, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών μόνο. Αρμόδιος: Ελένη Γεωργουδάκη, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Τηλέφωνο: 2610-997987 Email: intern.rel@upatras.gr


Πηγή: http://www.filologikos-istotopos.gr


Προκήρυξη υποτροφιών από το Rotary

Μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων του Ρόταρυ διεθνώς, είναι και αυτό των Υποτροφιών Ειρήνης.
Πρόκειται για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master στους τομείς των διεθνών σχέσεων, της ειρήνη, της επίλυση διαφορών ή Επαγγελματικό Τίτλο Ανάπτυξης σε σπουδές ειρήνης και επίλυσης διαφορών. Το πρόγραμμα αυτό το ενεργοποιεί και η Ελληνική Περιφέρεια του διεθνούς Ρόταρυ, αποστέλλοντας προτάσεις για συμμετοχή νέων της Ελλάδας σε ένα από τα αναγνωρισμένα Ροταριανά Κέντρα για Διεθνείς Σπουδές Ειρήνης και Επίλυσης Διαφορών, που λειτουργούν σε 7 εξαιρετικής φήμης Πανεπιστήμια και ειδικότερα στα:
University of Bradford West Yorkshire, Μεγάλη Βρετανία
University of Queensland Brisbane, Queensland, Αυστραλία
Uppsala University Uppsala, Σουηδία
Duke University και University of North Carolina at Chapel Hill, North Carolina, ΗΠΑ (τα δύο πανεπιστήμια συνεργάζονται και αποτελούνένα Ροταριανό Κέντρο)
Chulalongkorn University Bangkok, Ταϊλάνδη (παρέχει Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ανάπτυξης)
International Christian University Tokyo, Ιαπωνία
Συνολικά θα χορηγηθούν 50 υποτροφίες σπουδών σε επίπεδο Master (με σπουδές έως 2 έτη) και 50 υποτροφίες για 3μηνες πρακτικές σπουδές σε επίπεδο Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Απαραίτητα προσόντα για το πρόγραμμα Master, είναι οι υποψήφιοι να έχουν πτυχίο σχετικό με το αντικείμενο, υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση, επαγγελματική εμπειρία 1 – 3 έτη σε έμμισθη η άμισθη θέση, άριστη γνώση μιας δεύτερης γλώσσας και ισχυρές δεξιότητες ηγεσίας. Για τη λήψη του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ανάπτυξης είναι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν 5 έτη επαγγελματικής εμπειρίας, άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και ισχυρές δεξιότητες ηγεσίας.
Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Ροταριανού Ομίλου και της Περιφέρειας όπου ζει ή/και εργάζεται ο υποψήφιος, το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2014.

Για τον Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούμε με τον πρόεδρο Μανόλη Φούμη (6934141401) ή τον γραμματέα του Ομίλου Νικόλα Σπετσίδη (6974950708).

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη δ/νση: www.rotary.org/en/peace-fellowships
http://www.cretalive.gr/crete/view/prokhrujh-upotrofiwn-apo-to-rotary/139948«Δώστε τα χέρια αδέρφια μου! Αυτό ‘ναι η Ειρήνη!»  Γ. Ρίτσος
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Η παράστασή μας: «Πετώντας για την Ειρήνη» θα παρουσιάζεται έως και τις 16 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή, στις 12:00 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο IDEAL (Πανεπιστημίου 46, Αθήνα).
Μένουν τρεις ακόμα παραστάσεις και θα ήταν χαρά μας σας δούμε σε μια από τις παραστάσεις μας αλλά και να προσφέρουμε στους αναγνώστες σας  από τρεις διπλές προσκλήσεις, για τις 2, 9 και 16 Φεβρουαρίου.
Φιλικά
Άννα Παπαμάρκου
Λώτινος Ήλιος (για mail) 1Μαρία Ρουσοχατζάκη 
Σεμινάριο στην Αθήνα Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 

Τίτλος σεμιναρίου: «Aφήγηση: Η εξέλιξη της διαδικασίας στον προφορικό και από εκεί στον γραπτό λόγο» 
Εισηγήτρια: Μαρία Ρουσοχατζάκη, Λογοθεραπεύτρια 
Ημερομηνία: 1η Μαρτίου 2014 
Τόπος: στα γραφεία του Π.Σ.Λ. – Ελ. Βενιζέλου 50 & Σαρανταπόρου - Χολαργός 
Αριθμός συμμετεχόντων: 25 
Διάρκεια σεμιναρίου: Μονοήμερο σεμινάριο 
Εγγραφές: 09:30
 Ώρες σεμιναρίου: 10:30 – 16:00
 Κόστος σεμιναρίου: Οικονομικά ενήμερα μέλη: 70€ Μη μέλη: 100€ Φοιτητές: 70€ 
Δηλώσεις συμμετοχής: Στη γραμματεία του Π.Σ.Λ. Τηλ. 210 777 99 01 
Περιεχόμενο Σεμιναρίου: Το σεμινάριο απευθύνεται: σε λογοπεδικούς, νηπιαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, και φοιτητές συναφών ειδικοτήτων 
Περίληψη και πρόγραμμα σεμιναρίου: 1) η εξέλιξη του λόγου με έμφαση στην δημιουργία και κατανόηση πρότασης, 2) η λειτουργία και σημαντικότητα της κατάκτησης της αφηγηματικής ροής (με αρχή – μέση – τέλος) από το παιδί, 3) η καταλληλότητα των υλικών και μεθόδων που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτής που δουλεύει σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, 4) η συνεργασία εκπαιδευτών και οικογένειας για την προώθηση της αφηγηματικής ευχέρειας του παιδιού, 5) η εδραίωση διαλεκτικής επικοινωνίας μάθησης μεταξύ γονέων - παιδιών από τα πολύ πρώτα τους χρόνια, 6) η σχέση εξέλιξης και αλληλοεπηρεασμού προφορικής και γραπτής αφήγησης από τα παιδιά 7) ο ρόλος της εικόνας ως συνοδού της πρότασης. Οι παραπάνω στόχοι υπηρετούνται με κεντρικό άξονα τη χρήση ιστοριών κατάλληλα κατασκευασμένων. 
Το σεμινάριο επίσης περιλαμβάνει μια ενότητα τύπου «hands – on» με: 1) την επίδειξη χρήσης υλικού στα διάφορα στάδια προσέγγισης και επεξεργασίας τους, 2) την συμμετοχή των διδασκομένων στη διαδικασία 3) την επίδειξη video Σύντομο Βιογραφικό Εισηγήτριας: 
Η Μαρία Ρουσοχατζάκη αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Παθολογίας του Λόγου ολοκληρώνοντας με άριστα Master of Science και Clinical Competence (C.C.C.) στα Boston και Northeastern Universities στη Βοστόνη των Η.Π.Α. Διατηρεί τρία γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης από το 1991 και συνεργάζεται με σχολεία και ιδρύματα σχετικά με το παιδί. Έχει διδάξει στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Από της ΩΡΛ κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ έχει τυπωθεί η δουλειά της «Οδηγίες για τους Λαρυγγεκτομηθέντες και το περιβάλλον τους» και από το Ιατρικό Ρεθύμνου έχει τυπωθεί το «Μέση ωτίτιδα και εξέλιξη του λόγου». Στο επιστημονικό σύγγραμμα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «Σύγχρονη ΩΡΛ» συμμετείχε με το κεφάλαιο «Διαταραχές Φωνής». Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των ασθενών υποψήφιων για κοχλιακό εμφύτευμα στην ΩΡΛ κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ. Από το 2005 ασχολείται με τη δημιουργία και έκδοση παιδικών βιβλίων που αποτελούνται από υλικό δουλεμένο με εκατοντάδες παιδιά που έχουν εξεταστεί και δουλευτεί από εκείνη και την ομάδα της, μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας.Share Button
Επιμορφωτικά Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς: Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, διοργανώνουν δύο Επιμορφωτικά Σεμινάρια, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, μέσω του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το πρώτο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, στις 2:00 μ.μ. στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων (Υψηλαντών 29) και το δεύτερο, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, στις 7:00 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

Τα θέματα, που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων αφορούν :

- Γνωριμία και Ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης, σχεδιασμένες με την υποστήριξη της GOOGLE σε συνεργασία με την Aarhus City Library και την Mozilla Foundation που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Future Library (Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος).

- Βασικές Δεξιότητες Χειρισμού των ηλεκτρονικών πηγών/ ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης.

- Χρήση Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Τράπεζας Πληροφοριών Press Display και ενημέρωση για τις νέες παροχές/ προσθήκες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μέσω του Media-Lab (music studio, brain palace, interactive enviroments κ.α.)
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προκηρύσσουν δύο (2) υποτροφίες εξ αποστάσεως σπουδών στο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ EΝΩΣΗΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Οι υποψήφιοι πρέπει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εισδοχής στο Πρόγραμμα να είναι εγγεγραμμένοι είτε ως ασκούμενοι είτε ως δικηγόροι σε δικηγορικό σύλλογο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποτροφίες καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο τα δίδακτρα των Θεματικών Ενοτήτων που θα παρακολουθήσει ο φοιτητής σε διάρκεια δύο (2) ακαδημαϊκών ετών. Εάν ο φοιτητής παρατείνει για οποιοδήποτε λόγο τις σπουδές του πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα, θα επιβαρυνθεί ο ίδιος με τα προβλεπόμενα δίδακτρα. Νοείται ότι η συνέχιση της υποτροφίας κατά το δεύτερο έτος προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση των Θεματικών Ενοτήτων του πρώτου (1ου) έτους.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2014 να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εισδοχής τους στο ΜΠΣ (http://portal.ouc.ac.cy/applicants.aspx). Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν με τα στοιχεία τους την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής και να την αποστείλουν στον Τομέα Φοιτητικής Μέριμνας στην ηλεκτρονική διεύθυνση stdwelfare@ouc.ac.cy, ζητώντας να συμμετάσχουν στην κλήρωση.
Η αποδοχή της αίτησης εισδοχής είναι προϋπόθεση της συμμετοχής στην κλήρωση. Όσοι υποβάλουν αίτηση εισδοχής, γίνουν δεκτοί αλλά δεν λάβουν κάποια από τις δυο υποτροφίες, δικαιούνται να μην προχωρήσουν στην οριστική εγγραφή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών.
Aναλυτικότερα:
http://www.ouc.ac.cy

http://socialpolicy.gr


ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

news epimorfosi

Γίνεται γνωστό στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση, ότι η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην 5η περίοδο επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ προγραμματίζεται για το διάστημα τέλος Ιανουαρίου – μέσα Φεβρουαρίου. Τα μαθήματα προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 24 Φεβρουαρίου 2014, θα διακοπούν στο τέλος Ιουνίου και θα συνεχιστούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2013, διάστημα κατά το οποίο θα διεξαχθούν και οι δράσεις «εφαρμογής στην τάξη» των επιμορφούμενων.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που είναι διαθέσιμο εδώ.
ΜεταπτυχιακόΠρόγραμμα Επιμόρφωσης
«ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ - ΘΕΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ»
Η σχολή Επιστημών της Αγωγής στα πλαίσια των ενεργειών για τη δια βίου μάθηση των επαγγελματιών που συνυπάρχουν στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προσφέρει στην Ελληνική Γλώσσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιμόρφωσης «Εφαρμογές Παιδαγωγικής και Διδακτικής σε παιδιά με κινητικές αναπηρίες - θέμα πολλαπλών ειδικοτήτων».

Σκοπός
Η κατάρτιση όλων των επαγγελματιών που εργάζονται ή θα ήθελαν να εργαστούν σε σχολικές μονάδες στις όποιες υπάρχουν παιδιά με κινητική αναπηρία.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Μετά το τέλος της επιμόρφωσης οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση:
 • Σε επίπεδο γνώσεων: Να αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ειδικευμένες παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών με κινητικό έλλειμμα.
 • Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Να χρησιμοποιούν αυτά που θα μάθουν, στην καθημερινή πρακτική, προάγοντας έτσι τις βέλτιστες ενταξιακές διαδικασίες των παιδιών με κινητική αναπηρία.
 • Σε επίπεδο στάσεων: να ενθαρρύνουν εκείνους που μέχρι τώρα έχουν ορθές θέσεις και να αλλάξουν τους άλλους, που έχουν λανθασμένες, σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών με κινητικές δυσπραγίες.

Προαπαιτούμενα
1. Πτυχίο Ελληνικού Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο αρμοδίως, των παρακάτω ειδικοτήτων:
 • Εκπαιδευτικού Α & Β/μιας εκπαίδευσης.
 • Καθηγητή Φυσικής Αγωγής
 • Φυσικοθεραπευτή
 • Εργοθεραπευτή
 • Λογοθεραπευτή
 • Ψυχολόγου
 • Κοινωνικού Λειτουργού
 • Νοσηλευτή
 • Βρεφονηπιοκόμου
2. Γνώση της Αγγλικής τουλάχιστον σε επίπεδο Β2.
3. Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
4. Απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
5. Κατοχή προσωπικού e-mail.

Διάρθρωση
Περιλαμβάνει 4 Θεματικές ενότητες:
 1. Εφαρμογές Παιδαγωγικής και Διδακτικής σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και γνωστικές διαταραχές - θέμα πολλαπλών ειδικοτήτων.
 2. Εφαρμογές Παιδαγωγικής και Διδακτικής σε παιδιά με δισχιδή ράχη και σύνδρομο μη λεκτικών μαθησιακών δυσκολιών - θέμα πολλαπλών ειδικοτήτων.
 3. Εφαρμογές Παιδαγωγικής και Διδακτικής σε παιδιά με επίκτητους τραυματισμούς του εγκέφαλου και επιληψία - θέμα πολλαπλών ειδικοτήτων .
 4. Εφαρμογές Παιδαγωγικής και Διδακτικής σε παιδιά με μυοσκελετικά προβλήματα - θέμα πολλαπλών ειδικοτήτων.

Μέθοδοι και μέσα διδασκαλίας:
Στις μεθόδους διδασκαλίας περιλαμβάνονται για το:
 • Θεωρητικό μέρος: Εισηγήσεις με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αλλά και μεθοδολογιών ανοικτής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης.
 • Πρακτικό μέρος: Παρουσίαση της ροής διαδικασιών της πρακτικής άσκησης από τον διδάσκοντα και στοχοθεσία διδακτικού αντικείμενου.

Διάρκεια
Η κάθε μια Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει 28ώρες,από τις όποιες οι 24 είναι μέσω υπολογιστή και οι υπόλοιπες 4 παρακολούθηση δια ζώσης εκπαιδευτικού έργου και λοιπών άλλων δραστηριοτήτων σε σχολικές μονάδες, που φοιτούν παιδιά με κινητική αναπηρία.  Οι συνολικές ώρες αντιστοιχούν με 100 ώρες  συμβατικής εκπαίδευσης για κάθε Θεματική Ενότητα.

Μέθοδοι αξιολόγησης:
Η αξιολόγηση της επίδοσης των σπουδαστών προκύπτει από τον συνυπολογισμό του θεωρητικού και πρακτικού της Θεματικής Ενότητας.
Η αξιολόγηση της επίδοσης του σπουδαστή εξειδικεύεται ως εξής:
 • Για το θεωρητικό μέρος πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση τηςκάθε διδακτικής ενότητας με ερωτήσεις/ απαντήσεις τύπου πολλαπλών επιλογών μέσω υπολογιστή και μόνον μετά την επιτυχή έκβαση θα δίνεται η δυνατότητα αυτόματης συνέχισης μελέτης της επόμενης.
 • Για το πρακτικό μέρος, αξιολογείται η συμμετοχή και η ικανότητα του, να ανταποκρίνεται στα θέματα, που τίθενται προς επίλυση. Αξιολογείται επιπρόσθετα η επιτυχής ή όχι, επίλυση του συγκεκριμένου διδακτικού παραδείγματος, που χρησιμοποιείται, με την καθοδήγηση του επιβλέποντα καθηγητή. Ο σπουδαστής επίσης πρέπει να έχει ολοκληρώσει το 80% των ωρών πρακτικής για να συμμετέχει στις τελικές εξετάσεις.
Η τελική αξιολόγηση αποτελείται κυρίως από την παράδοση μιας γραπτής εργασίας σε αντικείμενο σχετικό με την Θεματική Ενότητα, περίπου 10/15 σελίδων και από τις επιδόσεις του θεωρητικού και πρακτικού μέρους.
Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Πιστωτικών Μονάδων
Μετά την επιτυχή τελική αξιολόγηση κάθε Θεματικής Ενότητας το Πανεπιστήμιο θα χορηγεί «Βεβαίωση Πιστοποίησης Επιτυχούς Φοίτησης» στο όποιο θα εμφαίνονται οι Πανεπιστημιακές Πιστωτικές Μονάδες (CFU/ECTS), που συσσωρεύτηκαν σύμφωνα με τα Πανευρωπαϊκά πρότυπα (1 CFU= 25 ώρες).Η κάθε μια πιστωτική μονάδα έχει ισχύ στο Ευρωπαϊκό Σύστημα  Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS)), χρήσιμες για την απόκτηση master..

Τρόπος εγγραφής
Μετά την συμπλήρωση του έντυπου εγγραφής και την πιστή τήρηση των οδηγιών, που αναφέρονται σε αυτό, θα αποστέλλεται με συστημένη επιστολή μαζί με όλα τα δικαιολογητικά και με μία πρόσφατη φωτογραφία στην εξής διεύθυνση:
Università degli Studi Guglielmo Marconi – Γραφείο Ελλάδος, Μιχάλη Καραολή 28,17235, Δάφνη, Αθήνα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την παραλαβή, και αφού τα δικαιολογητικά ελεγχθούν από το αρμόδιο προσωπικό του Πανεπιστημίου, θα δίνονται οι οδηγίες έναρξης φοίτησης.

Κόστος εγγραφής
Τα δίδακτρα για ολόκληρο το προγράμματα ανέρχονται στα 600€. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μιας ή και περισσότερων Θεματικών Ενοτήτων, με δίδακτρα όμως 200€ για την καθεμία. Τα δίδακτρα καταβάλλονται κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Πανεπιστήμιου.

Προσφερόμενα διδακτικά αντικείμενα ανά Θεματική Ενότητα
Τα διδακτικά πεδία που φαίνονται κοινά και στις 4 Θεματικές Ενότητες διαφοροποιούνται σύμφωνα με την αναπηρία, που διαπραγματεύεται η καθεμία.
 1. Ιστορική επισκόπηση της εκπαίδευσης των παιδιών με κινητικές αναπηρίες.
 2. Στοιχεία ανατομοφυσιολογίας της κίνησης.
 3. Ιατρικά στοιχεία
 4. Εξειδικευμένη ψυχοπαθολογία της αναπηρίας
 5. Παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις
 6. Αξιοποίηση των εξειδικευμένων λογισμικών για την αντιμετώπιση εκπαιδευτικών αναγκών.

ΕφαρμογήΣυστήματοςΠιστοποίησηςτηςΕπιμόρφωσηςγιατοΕλληνικόΔημόσιο
Το τηλεματικό Πανεπιστήμιο «GugliemoMarconi» εκτός της Διεθνούς φήμης και αναγνώρισης του από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τυγχάνει και της αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Η πιστοποιημένη επιμόρφωση που προσφέρεται, μοριοδοτείται σύμφωνα με το Σύστημα Πιστοποίησης της Επιμόρφωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3528/2007, του Ν. 3613/2007, της Υπουργικής Απόφασης με αρ. ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.2/31/οικ.30214/ΦΕΚ B 2349/19.11.2008 & του Ν.3839/2010.
Ομοίως η συμμετοχή Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα προγράμματα επιμόρφωσης εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.3848/2010 (παρ.5 του άρθρου 13).
Σύμφωνα με την πάγια πρακτική του Πανεπιστήμιου η 1 ώρα εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι ισοδύναμη με 4 ώρες συμβατικής. Προκύπτει έτσι ότι η καθεμία Θεματική ενότητα αντιστοιχεί με 100 ώρες συμβατικής εκπαίδευσης και 14,3 μόρια (100/7= 14,3) και το συνολικό πρόγραμμα με 400 ώρες και. 57μόρια (400/7=57).

Για περαιτέρω πληροφορίες μη διστάσετε, να ζητήσετε πληροφορίες από τον Διευθυντή του προγράμματος καθηγητή κ. Σταύρο Σταθόπουλο.
(stavros.stathopoulos@yahoo.gr).

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, επιμορφωτικά σεμινάρια Δια Βίου Εκπαίδευσης – εξάμηνης διάρκειας (450 ώρες)
για πτυχιούχους ΠΕ, ΤΕ, ΙΕΚ και φοιτητές με θέμα: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2014 Τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως 1 (μια φορά) το μήνα, μέσω Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και δια ζώσης το Σάββατο, 1 (μια φορά) το μήνα στη Θεσσαλονίκη. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 22-12-2013 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 17-01-2014
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ
1. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΤΥΧΙΟΥ Ή ΣΠΟΥΔΩΝ
2. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ
3. ΜΙΚΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Κάντε την αίτηση σας εδώ: http://sea.nured.uowm.gr/applications/sea_2014.php 
 
31/01/2014 
ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΙΕΚ ΑΚΜΗ 
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΜΑ:"ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ & ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ
ΕΚΕΠΙΣ 

1/2/2014
12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ - ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΙΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ,

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ "Η ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ" ΤΗΣ ΛΗΤΩΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΚΑΙ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥΜΕΓΑΛΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ & ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ.
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ
http://www.ianos.gr/ekdiloseis/lito-tsakiri-–-papathanasiou-i-zizi-i-lagoudina-exei-kori-mpalarina-ekdoseis-diaplous/01555pp/


10/02/2014 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ "Η ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ -ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ KAI ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΕΘΊΣΜΑΤΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ


                                                                                           

15/2/2014- ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΛΗΤΩΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ "Η ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ"- ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΓΙΑΤΙ  ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!


 http://www.ianos.gr/ekdiloseis/thetikes-axies-ston-kosmo-tou-paidiou-istories-pou-xamogeloun-ekdoseis-diaplous/01510pp/ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Σάββατο 15 Μαρτίου 2014
Σεμινάριο ΑΒΑ (Applied Behavior Analysis):
Παρεμβάσεις στην διαχείριση Συμπεριφοράς


Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου σε συνεργασία με το Μονορόδι Αθηνών διοργανώνει στα Ιωάννινα το σεμινάριο ΑΒΑ: Παρεμβάσεις στην διαχείριση Συμπεριφοράς.

Εισηγήτρια:
Άννα Πλέσσα-Καφαντάρη, ΜE.d, BCBA
Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Αναλύτρια Συμπεριφοράς

Θα παρουσιαστούν οι πιο τεκμηριωμένες παρεμβάσεις συμπεριφοράς για την διαχείριση προβληματικών συμπεριφορών.Tα τελευταία χρόνια οι τεχνικές αυτές έχουν γίνει αισθητά πιο "σοφές" καθρεφτίζοντας την επιστημονικότητα των τεχνικών αυτών, αλλά και την εις βάθος ανάλυση της συμπεριφοράς.
Μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει το πως το περιβάλλον επιδρά στην πρόγνωση ή και στη συντήρηση μιας προβληματικής συμπεριφοράς. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει μελέτες για το ποιες τεχνικές θεωρούνται πιο κατάλληλες για την τροποποίηση αυτών των περιβαλλοντικών παραγόντων που είτε δίνουν σήμα είτε συντηρούν μια συμπεριφορά.

Θα γίνει ανασκόπηση των παρεμβάσεων, αλλά και συζήτηση για τις πιο κατάλληλες παρεμβάσεις, δίνοντας έμφαση και στα μειονεκτήματα των αποτελεσμάτων τους (όπως λ.χ. η στόχευση μιας παρέμβασης χωρίς την διάγνωση ή μη λαμβάνοντας υπόψη οργανικούς παράγοντες).

Προσέγγιση-Σκοπός:
H προσέγγιση των θεμάτων δεν είναι μόνο θεωρητική αλλά και πρακτική και έχει σκοπό κάθε εκπαιδευόμενος να μπορεί πρακτικά να εφαρμόσει τη γνώση που του παρέχεται στη συνεδρία σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, στο σχολικό περιβάλλον και την οικογένεια.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε λογοθεραπευτές,
φοιτητές Λογοθεραπείας, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, φοιτητές όλων των σχολών, γονείς, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν θεραπευτικά με παιδιά.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΦΟΡΜΑ :
https://www.facebook.com/Diepistimoniko.gr/app_190322544333196

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου - Κερκύρας 5 - Ιωάννινα
E-mail: diepistimoniko.edu@gmail.com
Τηλέφωνο:6986180630

Σελίδα: https://www.facebook.com/Diepistimoniko.gr

Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/Diepistimoniko.seminarsΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ


Ημερομηνία διεξαγωγής
17/01, 24/01, 07/02, 21/02 2014
Ώρες διεξαγωγής
Παρασκευή: 16:00 – 21:00
Διάρκεια
20 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής
 ΔΙΚΕΨΥ (Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο Αττικής)
Απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) και εκπαιδευτικούς.


Εισηγητές: Παπαδοπούλου ΒίκυMSc Κλινική Ψυχολόγος
Τασίου Ασπασία – MSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεράπευτρια


"Ένας μύθος, ένα παραμύθι ή ένα ανέκδοτο...μπορεί να αποτυπωθεί στη μνήμη εκατό φορές πιο ανεξίτηλα από χίλιες θεωρητικές εξηγήσεις, ψυχαναλυτικές ερμηνείες ή επιχειρήματα."

Στο σεμινάριο θα γίνει ανασκόπηση της χρήσης του παραμυθιού –μύθου στη θεραπευτική εργασία σύμφωνα με τις διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Θα αναλυθούν οι συσχετίσεις της εξέλιξης του μύθου-παραμυθιού με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, οι παράλληλες πορείες του ήρωα της ιστορίας και του θεραπευόμενου, οι ταυτίσεις μεταξύ τους.

Θέματα που θα επεξεργαστούμε:
*     Οι θεραπευτικές ιστορίες στη γνωσιακή θεραπεία των παιδιών
*     Το παραμύθι και πώς λειτουργεί στη δυναμική ψυχοθεραπεία
*     Οι ιστορίες και οι παραβολές στη θεραπεία ενηλίκων
*     Πώς λειτουργεί ο συμβολισμός του παραμυθιού στη θεραπευτική εργασία.
Όπως γίνεται συχνά με τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού, και οι θεραπευόμενοι ξεκινούν ένα ταξίδι μεταμόρφωσης και αλλαγής, από τις δύσκολες φάσεις της κατάθλιψης ή σημαντικών επώδυνων βιωμάτων, σε μία νέα, αν και όχι πάντα εντελώς διαφορετική, αλλά πάντως περισσότερο  ικανοποιητική πραγματικότητα. Αποκτούν έτσι μία νέα νοηματοδότηση της ζωής και της προσωπικής τους ύπαρξης.
Γιατί τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι ανταποκρίνονται στην κατανόηση της πραγματικότητάς τους μέσω ιστοριών;
Τα παραμύθια, ευτυχώς, δεν περιγράφουν την πραγματικότητα όπως είναι. Αντίθετα έχουν πραγματική θεραπευτική αξία, γιατί ο καθένας μέσα από το παραμύθι βρίσκει τη δική του λύση, ανάλογα με το νόημα που σκέφτεται ότι έχει η ιστορία για τον ίδιο, τις εσωτερικές του συγκρούσεις και τα διλλήματα.  Η μη ρεαλιστική φύση του παραμυθιού, η μαγεία του, καθιστά εμφανές ότι δεν έχει σημασία η αντικειμενική πραγματικότητα και οι περιορισμοί της, αλλά οι εσωτερικές διαδικασίες του ατόμου και το νόημά τους για το ίδιο το άτομο.  
Μέσα από τα παραμύθια γίνεται κατανόηση της πραγματικότητας, λαμβάνοντας υπ όψιν τόσο συνειδητά όσο και μη συνειδητά στοιχεία και δίνοντας το μήνυμα πως ο αγώνας εναντίων σοβαρών δυσκολιών είναι αναπόφευκτος, όμως αν κανείς δεν λιγοψυχήσει, τότε κυριαρχεί στα  εμπόδια και στο τέλος βγαίνει νικητής.
Το παιδί χρειάζεται περισσότερο απ’ όλους υποδείξεις με συμβολική μορφή για το πως μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να οδηγηθεί με ασφάλεια στην ωριμότητα: παλιά κάστρα, σκοτεινές σπηλιές, κλειδωμένα δωμάτια, αδιάβατα δάση (κάτι που είναι κρυμμένο θα αποκαλυφθεί). Δύσκολα ή επώδυνα θέματα το παιδί τα επεξεργάζεται μέσω των συμβολισμών ή μέσω φανταστικών ηρώων που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες ή έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και τα καταφέρνουν – άρα και το ίδιο το παιδί μπορεί. 
Παράδειγμα για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας
« …  ο κυρ Μενέλαος, ένας αγαπητός και πολύ σοφός τυφλοπόντικας, είχε ζήσει πάρα πολλά χρόνια και ήξερε σχεδόν τα πάντα- ακόμα και ότι σύντομα θα ερχόταν η μέρα του να πεθάνει. Ο κυρ Μενέλαος δε φοβόταν το θάνατο. Ήξερε ότι όποιος πεθάνει αφήνει πίσω το σώμα του και επειδή  έβλεπε ότι το δικό του σώμα δε λειτουργούσε πια πολύ καλά, δεν τον ένοιαζε και πολύ να πεθάνει. Αυτό όμως που τον απασχολούσε ήταν πώς θα ένοιωθαν οι φίλοι του όταν αυτός δε θα ήταν πια μαζί τους. Τους είχε πει ότι κάποια μέρα εκείνος θα έμπαινε στο Μεγάλο Τούνελ του Αποχωρισμού, και τους είχε μάλιστα ζητήσει να μη στενοχωρηθούν πάρα πολύ που θα ΄φευγε από κοντά τους. ……
……Μια μέρα, ήταν άνοιξη πια, πήγε ο Φοίβος σε κείνη τοη λοφοπλαγιά όπου είχε δει τον κυρ-Μενέλαο για τελευταία φορά. Ήθελε να τον ευχαριστήσει για το δώρο που του είχε κάνει πριν πεθάνει. «κυρ-Μενέλαε» είπε ψιθυριστά, λες και ο άλλος μπορούσε να τον ακούσει, «πάρα πολύ σ’ ευχαριστώ».
Και ίσως ..ποιος ξέρει…. ίσως να και τον άκουσε ο κυρ-Μενέλαος».

(Από το παραμύθι “Τα δώρα του κυρ-Μενέλαου”, εκδ. Μέριμνα)


Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=40  και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644.


ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ (ΔΥΣΛΕΞΙΑ)/ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής

18-19/01, 01-02/02, 15-16/02, 15-16/03, 2014
Ώρες διεξαγωγής
Σάββατο: 15:30-20:30, Κυριακή: 10:00-15:00
Διάρκεια
50 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής
ΔΙΚΕΨΥ (Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο Αττικής)


Εισηγητές:          Κίντος Γιώργος, Ειδικός Παιδαγωγός, MEd in Psychology of Education
Μπαφαλούκα Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός, Φιλόλογος, Tutor σε Προγράμματα Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παπαδοπούλου Βίκυ – MSc Κλινική Ψυχολόγος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και όλους τους ειδικούς που εμπλέκονται στην υποστήριξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι παρακάτω θεματικές ενότητες αποτελούν ξεχωριστές εκπαιδεύσεις ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις παρακολουθήσουν στο σύνολό τους ή μεμονωμένα.

Ορθογραφία (18 – 19/01)
Εκτίθενται οι τρόποι παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εντοπίζονται πολύ συγκεκριμένα στο κομμάτι της ορθογραφίας (μαθησιακή δυσκολία στη γραπτή έκφραση).


Ανάγνωση-κατανόηση (01-02/02)
Παρουσίαση των τρόπων υποστήριξης των παιδιών εκείνων που συναντούν μαθησιακές δυσκολίες στο κομμάτι της ανάγνωσης και της κατανόησης (ειδική μαθησιακή της ανάγνωσης).


Γραπτή έκφραση (15/02)
Παρουσιάζονται τρόποι παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στη γραπτή έκφραση, την οργάνωση, δόμηση και ανάπτυξη του γραπτού λόγου.


Ξένες γλώσσες – Νομοθετικό πλαίσιο (16/02)
Τεκμηριώνονται θεωρητικά οι λόγοι για τους οποίους η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, όπως τα Αγγλικά αποτελεί μια επίπονη διαδικασία για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στη μητρική τους γλώσσα. Επιπλέον, προτείνονται διαδραστικές μέθοδοι για να διευκολυνθεί η εκμάθηση αυτή. Τέλος, παρέχονται στοιχεία για το νομοθετικό πλαίσιο που περιβάλλει την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα.


Παρέμβαση στο Γυμνάσιο (15/03)
Παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο βάση του οποίου υπαγορεύεται η συνέχιση παρέμβασης σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στις τάξεις του γυμνασίου. Επιπλέον, προτείνονται τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτή να επιτευχθεί χωρίς να επιτείνεται το ήδη βεβαρυμμένο σχολικό πρόγραμμα των εφήβων μαθητών.


Συμβουλευτική (16/03)
Παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της μαθησιακής αξιολόγησης στους γονείς. Επίσης, θα συζητηθούν τα συναισθήματα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ δυσλεξία, καθώς και εκείνα των γονιών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση σχετικά με το ποιος χρειάζεται να είναι ο ρόλος του σχολείου, αλλά και των γονιών στην αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού.Η προσέγγιση του προγράμματος δεν είναι θεωρητική αλλά αφορά την εφαρμογή και ορθή χρήση των τεχνικών παρέμβασης.


Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link  http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=6 και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.


Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644.


ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Β ΚΥΚΛΟΣΗμερομηνίες διεξαγωγής
Β΄ Κύκλος: 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02, 08-09/03, 15-16/03, 29-30/03 2014.
Ώρες διεξαγωγής
Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή: 15:30-20:30
Διάρκεια σεμιναρίου
60 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής
ΔΙΚΕΨΥ (Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ρόδων) Ν. Ηράκλειο Αττικής

Εισηγητές:          Παπαδοπούλου Βίκυ – MSc Κλινική Ψυχολόγος
Τασίου Ασπασία – MSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Μαυροειδή Αθανασία – MSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

B’ ΚΥΚΛΟΣ

Οι θεματικές ενότητες του Β΄ Κύκλου αποτελούν ξεχωριστές εκπαιδεύσεις ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις παρακολουθήσουν στο σύνολό τους ή μεμονωμένα.

Ο B΄ κύκλος απευθύνεται σε ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους και περιλαμβάνει περισσότερη εμβάθυνση στα παρακάτω ειδικά θέματα:

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (25/01)
Προβλήματα προσαρμογής του παιδιού στο παιδικό σταθμό
Η διαταραχή του «άγχους αποχωρισμού»
Αγχώδεις διαταραχές/ φοβίες
Κατάθλιψη
Σχολική άρνηση
Άλλες συναισθηματικές δυσκολίες (νυχτερινή ενούρηση, άρνηση φαγητού, ψέματα)
Αντιμετώπιση από γονείς και εκπαιδευτικούς
Παραδείγματα περιστατικών

Συμβουλευτική εργασία με εφήβους (26/01)
Στάσεις/ Συμπεριφορές του έφηβου
Ο έφηβος σε σχέση με τους γονείς του
Η σχέση του εφήβου με το σχολείο
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές-ιντερνέτ
Έφηβοι και χρήση ουσιών
Έφηβοι και σεξουαλικότητα
Η συμβουλευτική με εφήβους
Δυσκολίες στη θεραπευτική σχέση και στη διαμόρφωση θεραπευτικών στόχων
Τεχνικές συνέντευξης αύξησης κινήτρου
Παραδείγματα περιστατικώνΔιαζύγιο (01/02)
Θεωρητικές προσεγγίσεις για την επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά
Αντιδράσεις των παιδιών στο χωρισμό των γονέων με βάση την ηλικία τους
Τι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς πριν μιλήσουν στα παιδιά για το διαζύγιο
Πως οργανώνεται για τα παιδιά η ζωή μετά το διαζύγιο
Μιλώντας στα παιδιά για μια νέα σχέση ή για ένα δεύτερο γάμο
Συμβουλευτική διαζευγμένων γονιών και παιδιών
Παραδείγματα περιστατικών


ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ (02/02)
Αξιολόγηση, διάγνωση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Τα συναισθήματα και η αντίδραση των γονιών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Η στάση της οικογένειας στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον
Τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/ Ο ρόλος τον γονιών

Ο ρόλος τον γονιών στην αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών

Συμβουλές προς του γονείς
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού - δασκάλου στην αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών
Συνεργασία του εκπαιδευτικού με τον ειδικό παιδαγωγό
Ενδείξεις πιθανής μαθησιακής δυσκολίας στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού
Ενδείξεις ειδικών μαθησιακών δυσκολιών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
Παραδείγματα περιστατικώνΘέματα για τη χρόνια και σοβαρή αρρώστια (15/02)
Φάσεις της χρόνιας/ απειλητικής αρρώστιας
Εξέλιξη της χρόνιας νόσου και μοντέλα ασθένειας
Πώς θα εξηγήσουμε στο παιδί τη χρόνια ασθένεια του γονιού του

Γυναίκα και καρκίνος

Ο ρόλος του κλινικού ψυχολόγου στην υπηρεσία των ασθενών με καρκίνο
Το σοβαρά άρρωστο παιδί και η οικογένειά του
Παραδείγματα περιστατικών


ΘΡΗΝΟΣ/ ΠΕΝΘΟΣ (16/02)
Θεωρίες για το πένθος/ θρήνο
Μορφές/ εκδηλώσεις θρήνου
Καταστάσεις που οδηγούν σε παθολογικές εκδηλώσεις θρήνου
Θάνατος και θρήνος στα παιδιά
Διαδικασίες και αντιδράσεις θρήνου στα παιδιά
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στις κηδείες;
Τι πρέπει να πουν οι γονείς για το θάνατο;
Παραδείγματα περιστατικών


ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ (ΔΠΤ) (08-09/03)

Τι είναι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής
Ψυχογενής Βουλιμία
Ψυχογενής Ανορεξία
Συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα που εμφανίζουν τα άτομα με ΔΠΤ
Αιτιοπαθογένεια και παράγοντες που συντηρούν τις ΔΠΤ
Το Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό μοντέλο (ΓΣΜ) για την ερμηνεία και την διατήρηση των ΔΠΤ
Παρέμβαση-Συμβουλευτική υποστήριξηΣύνδρομο Asperger –θεραπευτικες προσεγγισεισ (15/03)
Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Asperger
Σύγκριση αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας και Συνδρόμου Asperger
Αιτιολογία/ Επιδημιολογία/ Πορεία/ Πρόγνωση
Συνοσηρότητα και Σύνδρομο Asperger/ Διαφορική Διάγνωση
Θεωρία του Νου (ΘΤΝ)
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα
Ομιλία/λόγος
Κοινωνικές σχέσεις
Εκφοβισμός και Asperger
Η ζωή μετά το σχολείο
Ενήλικες και σύνδρομο AS
Θεραπευτικές Προσεγγίσεις


Συμβουλευτικη στους γονείς των παιδιών με ΔΑΔ (16/03)

Εκπαίδευση Γονέων σχετικά με τη φύση των ΔΑΔ

Εκπαίδευση Γονέων σε βασικά θέματα παρέμβασης (Θετική Ενίσχυση, Διαδικασία Γενίκευσης, Διαμόρφωση Συμπεριφοράς)

Εκπαίδευση στην Αυτονομία & την Αυτοεξυπηρέτηση

Εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας

Ειδικά Θέματα Γονέων - Προβλήματα Διατροφής/ Προβλήματα Ύπνου

Εκπαίδευση Γονέα στη Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου του Παιδιού

Ο Ρόλος των αδερφών

Ομάδες Στήριξης

 


ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΣΙΑ (29-30/03)
Κακοποίηση
Είδη κακοποίησης (Σωματική, Σεξουαλική, Συναισθηματική/Ψυχολογική)
Η παραμέληση
Συμβουλές προς τους γονείς
Αντιμετώπιση/ υποστήριξη και θεραπεία του τραύματος του παιδιού
Υιοθεσία
Αναγνώριση του πόνου και της απώλειας που συνοδεύουν γονείς και παιδί
Τι θα ήθελαν να εκφράσουν τα υιοθετημένα παιδιά
Τι χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς
Πρέπει να αποκαλυφθεί το μυστικό
Συμβουλές προς τους γονείς
Κρατικοί φορείς για υιοθεσία
Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=9 και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644.

 

ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (WISC-III)

Ημερομηνίες διεξαγωγής
18-19/01, 08-09/02, 22-23/02, 22-23/03 2014
Ώρες διεξαγωγής
Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή: 15:30-20:30
Διάρκεια
40 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής
ΔΙΚΕΨΥ (Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο Αττικής)


Εισηγήτρια:
Μαυροειδή Αθανασία – MSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το τεστ νοημοσύνης WISC III απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Το τεστ αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο εκτίμησης της νοημοσύνης καθώς και σημαντικών ικανοτήτων και αδυναμιών παιδιών και εφήβων.

Η εκπαίδευση του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ περιλαμβάνει:
*     Κάλυψη θεμάτων σχετικά με τις ψυχομετρικές δοκιμασίες
*     Λεπτομερή ανάλυση των κλιμάκων
*     Βαθμολόγηση και ερμηνεία του WISC III
*     Χορήγηση του τεστ στο χώρο του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ
*     Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης

Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=8 και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644. 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ

Το αυτιστικό παιδί στο νηπιαγωγείο.

Ημερ. διεξαγωγής
Σάββατο, 18/01/14
Ώρες διεξαγωγής
12:00-15:00
Διάρκεια
3 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, 17ης Νοεμβρίου 81, Κτίριο Β, 54352 Θεσσαλονίκη (Περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα) http://www.syn-ergasia.gr
Κόστος συμμετοχής
20 €


Εισηγήτρια:
Ορφανάκη Ελευθερία – Ψυχολόγος, Ειδικός ΑΒΑ, RDI Certified Consultant


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απευθύνεται σε νηπιαγωγούς & εκπαιδευτικούς σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού χρειάζονται ειδική παρέμβαση προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο κατάλληλο για εκείνα σχολικό πλαίσιο. Συχνά οι νηπιαγωγοί εκφράζουν την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το φάσμα του Αυτισμού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη σχολική μονάδα και τους τρόπους διαχείρισης της συμπεριφοράς τους.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Στην συνάντηση θα αναλυθούν θέματα που αφορούν:

*     την αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές με βάση τη διαφοροποίηση από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης,

*     την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών με την εφαρμογή πρακτικών τεχνικών και προγραμμάτων στο σχολικό πλαίσιο,

*     τη σταδιακή ενσωμάτωση των αυτιστικών παιδιών στην τάξη με την εφαρμογή απλών συμπεριφοριστικών τεχνικών.Θα χρησιμοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό με πραγματικά περιστατικά στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ


Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.


Για την κατοχύρωση της θέσης σας δηλώστε αίτηση συμμετοχής έως και 15/01/14.


Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=48 και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar και http://www.syn-ergasia.gr για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644.


 

 

ΠΡΟΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΚΟΜΑΣΙΕΣ

TAT-CAT, FAIRY TALE TEST & ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ημερομηνίες
δεξαγωγής

05-06/04, 12-13/04, 03-04/05, 10-11/05, 17-18/05, 2014
Ώρες διεξαγωγής
Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή: 15:30-20:30
Διάρκεια
50 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής
ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο Αττικής)

Εισηγητές:

 • Κουλάκογλου Καρίνα - PhD, Ψυχολόγος
 • Παπαδοπούλου Βίκυ – MSc Κλινική Ψυχολόγος
 • Πολυζωγοπούλου Αγγελική – MSc Κλινική ΨυχολόγοςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις προβολικές δοκιμασίες T.A.T, C.A.T και FTT, απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους και μεταπτυχιακούς ή προπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ο τρόπος ερμηνείας των προβολικών τεστ Τ.Α.Τ και C.A.T, θα γίνει με βάση την θεωρία του Bellak.

Το Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test) είναι ένα προβολικό τεστ για παιδιά (6 έως 12 ετών) και το θεωρητικό του υπόβαθρο συνίσταται στη σχέση παραμυθιών και ασυνείδητων διαδικασιών, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί και διερευνηθεί από πλειάδα μελετητών, κυρίως ψυχαναλυτικής προσέγγισης.

Η εκπαίδευση του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ περιλαμβάνει:

 • Κάλυψη θεωρητικών θεμάτων σχετικά με τις Προβολικές Δοκιμασίες
 • Λεπτομερή ανάλυση των καρτών
 • Ερμηνεία των καρτών
 • Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης

Το Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test) και το Παιδικό Ιχνογράφημα αποτελούν ξεχωριστές ενότητες τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν και μεμονωμένα οι εκπαιδευόμενοι.Το Σαββατοκύριακο 10-11/05 αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα/Διημερίδα για το Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test), την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν ψυχολόγοι και μεταπτυχιακοί ή προπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.Το τελευταίο Σαββατοκύριακο 17-18/05 αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα/Διημερίδα για το Παιδικό Ιχνογράφημα, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test)

Το τεστ αποτελείται από:

 • 21 κάρτες (7 σετ καρτών όπου απεικονίζονται χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια όπως π.χ «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Ο Τζακ και η φασολιά» κ.ά.), και παρουσιάζονται στο παιδί ανά σετ των 3 καρτών,
 • ένα εγχειρίδιο με τις οδηγίες βαθμολόγησης του τεστ και με πλειάδα παραδειγμάτων για κάθε μεταβλητή που έχει κωδικοποιηθεί,
 • 25 πρωτόκολλα όπου αναγράφονται οι γενικές ερωτήσεις που τίθενται στο παιδί και καταγράφονται οι απαντήσεις του.

Το υλικό που προκύπτει αξιολογείται τόσο ποσοτικά - βάσει 30 παραμέτρων προσωπικότητας - όσο και ποιοτικά, αποκομίζοντας έτσι μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της ψυχοσύνθεσης του παιδιού.

Η στάθμισή του έγινε για πρώτη φορά το 1990 σε μεγάλο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού (περί τα 1000 παιδιά) από την Δρ. Καρίνα Κουλάκογλου στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Exeter στη Μ. Βρετανία (1989-1993). Το 2003 πραγματοποιήθηκε η επαναστάθμιση του τεστ.

Η προώθηση του FTT έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε πολλές χώρες στον κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία κ.α), μέσα από διαδικασίες στάθμισης και μετάφρασης του έργου.

Η διάθεση της ελληνικής έκδοσης του Fairy Tale Test με την ονομασία «Το Τεστ των Παραμυθιών» γίνεται από την εταιρεία Fairy Tale Test Society σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ.Οι προβολικές δοκιμασίες T.A.T, C.A.T, FTT και Παιδικό Ιχνογράφημα αποτελούν κλινικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση και την εξαγωγή κλινικών συμπερασμάτων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Στο σεμινάριο θα παρουσιασθεί υλικό με πραγματικά περιστατικά στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.ΥΟλοκληρώνοντας την εκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=10 και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644.